Witajcie!
Dzisiaj mamy dla Was połączenie idealne - karmelowy spód, bezową pierzynkę i orzechy włoskie. Batoniki bezowe są bardzo proste w przygotowaniu, a efekt zadowala niejednego wielbiciela słodyczy. Są chrupiące, lekko ciągnące i wprost rozpływają się w ustach. Idealnie pasują do popołudniowej kawy lub herbaty. Warto upiec je wcześniej i przechowywać w zamkniętym pojemniku, ponieważ z czasem nabierają silniejszego aromatu. Przepis zaczerpnięty z książki: "Ciastka, ciasteczka i babeczki".
Dzisiaj mamy dla Was połączenie idealne - karmelowy spód, bezową pierzynkę i orzechy włoskie. Batoniki bezowe są bardzo proste w przygotowaniu, a efekt zadowala niejednego wielbiciela słodyczy. Są chrupiące, lekko ciągnące i wprost rozpływają się w ustach. Idealnie pasują do popołudniowej kawy lub herbaty. Warto upiec je wcześniej i przechowywać w zamkniętym pojemniku, ponieważ z czasem nabierają silniejszego aromatu. Przepis zaczerpnięty z książki: "Ciastka, ciasteczka i babeczki".
Składniki:
50g masła
175g ciemnego cukru
1 jajko
0,5 łyżeczki esencji waniliowej
50g mąki
szczypta soli
ćwierć łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Na polewę:
1 białko
szczypta soli
1 łyżka miodu
120g cukru
orzechy włoskie drobno posiekane
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 180°C. Natłuść małą foremkę (20cm ×20 cm - my nie
miałyśmy kwadratowej, dlatego wzięłyśmy silikonową w kształcie serca).
2. W garnku rozpuść masło i brązowy cukier, doprowadź do
wrzenia (nie gotuj) i odstaw do ostygnięcia.
3. Do ostudzonego masła dodaj jajko i esencję waniliową,
wymieszaj. Do masy przesiej mąkę, dodaj sól i gałkę muszkatołową, dokładnie
utrzyj. Gotową masę przełóż do foremki, wyrównaj wierzch.
4. Przygotuj bezową polewę: białko ubij z solą na sztywną
pianę. Stopniowo dodawaj miód i cukier, cały czas ubijaj, aż piana będzie lśniąca
i sztywna. Do piany dodaj posiekane orzechy i delikatnie wymieszaj.
5. Wyłóż pianę na wierzch masy znajdującej się w foremce,
delikatnie wyrównaj. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 30 min, aż beza się
zrumieni. Wyjmij i zostaw do ostygnięcia, następnie pokrój na dowolnej
wielkości kawałki.
Smacznego:)
Nasze oceny:
Basia: Bardzo słodkie i chrupiące batoniki. Będą smakowały wielbicielom karmelu i wszystkich słodkości. Moja ocena: 9/10.
Basia: Bardzo słodkie i chrupiące batoniki. Będą smakowały wielbicielom karmelu i wszystkich słodkości. Moja ocena: 9/10.
Julka: Idealna słodka przekąska dla osób lubiących bezę. Duży plus za chrupiące orzechy :) Moja ocena: 9/10.
Prześlij komentarz